93/7/24
4:34 ع
مقدمه
رسانه ها در جوامع امروزی به عنوان چهارمین رکن دموکراسی شناخته شده و نقش مهمی در مشارکت مردم، توسعه ملی،مشروعیت حکومت ها،اتحاد ملی و تغییرات اجتماعی ایفا می نمایند مطبوعات براساس تغییرات و تحولات اجتماعی،افکار عمومی،وابستگی حزبی،تعاملات بین المللی و مسئولیت شغلی به طرح مشکلات و مسائل اجتماعی چون تورم،جهانی شدن،جامعه مدنی،ترافیک،احزاب،مالیات،اعتیاد، و میراث فرهنگی پرداخته و برای هر یک از مسائل به اطلاع رسانی یا آموزش می پردازند.
و نیز مطبوعات هر جامعه به نوبه ذخود نشان دهنده رشد و ترقی و نیز خواسته های مردم جامعه و طرز فکر آنان بوده و از طرفی رشد فکری افراد جامعه که از طریق رسانه ها و مطبوعات حاصل می شود از نیازهای اساسی حکومت های مردمی بوده و این حکومتها تمامی تلاش خویش را در این جهت صرف نموده و زمینه های رشد و شکوفائی مطبوعات را فراهم می آورند.
می توان گفت یکی از وسایل موثر نظارت بر امور کشور و حکومت، مطبوعات هر جامعه بوده که بیان کننده خواسته ها و نظرات ملت به شمار می روند این ابزار اجتماعی در یک نظام مردمی امکان تبادل افکار و اطلاعات را فراهم نموده و دولت و مردم را از خواسته ها و اهداف یکدیگر مطلع می سازد.
اما همین پدیده با آثار مثبت فراوان، همچون سایر ساخته های بشری دغدغه ها و معضلاتی را برای جامعه بشری بوجود آورده است،دگرگونی و نابودی ارزشهای مثبت بشری و تحمیل الگوهای ضد ارزشی،تجاوز به حریم زندگی خصوصی افراد جامعه،تضعیف امنیت ملی،تشدید احساس ناامنی،تحریک به عداوتهای نژادی، اخلال در سیستم قضائی،توهین و هتک حرمت افراد و دولتمردان از جمله پیامدهای منفی مطبوعات محسوب می شود.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه. 1
فصل اول: مفاهیم. 4
بخش اول: مفهوم لغوی ،اصطلاحی و قانونی مطبوعات… 4
بخش دوم: تعریف جرم مطبوعاتی از دیدگاه صاحب نظران. 7
بخش سوم: تعریف جرم مطبوعاتی از منظر قوانین.. 9
بخش چهارم: آزادی بیان و مطبوعات… 12
بخش پنجم:سانسور. 15
فصل دوم:تحولات تاریخی جرائم مطبوعاتی.. 16
بخش اول: جرائم مطبوعاتی در متمم قانون اساسی مشروطیت… 17
بخش دوم: جرائم مطبوعاتی در قوانین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی.. 20
مبحث اول: جرائم مطبوعاتی در قانون اساسی.. 20
مبحث سوم: قانون فعال نمودن هیات منصفه مطبوعات… 27
فصل سوم : 29
بخش اول : جرائم علیه اشخاص…. 29
مبحث اول : توهین.. 29
مبحث اول : انواع توهین.. 31
مبحث دوم : نشر اکاذیب… 34
مبحث چهارم : افتراء. 36
بخش دوم : جرایم علیه مصالح عمومی.. 39
مبحث اول : افشاء اسرار و اسناد نظامی مسائل محرمانه مذاکرات غیر علنی مجلس و محاکم دادگستری و تحقیقات مراجع قضایی و اطلاعاتی : 39
مبحث دوم : افشای اسرار و اسناد دولتی و نیروهای مسلح : 40
مبحث سوم : افشاء و انتشار مذاکرات غیر علنی مجلس و محاکم قضایی و تحقیقات مراجع قضایی : 42
مبحث چهارم : ایجاد اختلاف مابین اقشار جامعه و تبلیغ اسراف و تشریفات و تجملات نامشروع غیر قانونی : 44
نتیجه گیری و پیشنهادها 47
منابع و ماخذ. 49